Tehnologije

Sitotisak

Sitotisak (serigrafija, svilotisak) spada u direktnu tehniku propusnoga tiska s mogućnošću tiska na različite materijale. U odnosu na druge tehnike tiska, sitotisak ima mogućnost nanošenja različitih debljina slojeva bojila, tako da konačni otisak na predmetu može biti reljefan. Otisak odlikuje dugi vijek trajanja u svim uvjetima korištenja, te velika pokrivnost.

Offset tisak

Ofsetni ili plošni tisak je indirektna tehnika tiska. Tiskovna forma izrađuje se na tankoj aluminijskoj ploči debljine od 0,15 do 0,70 milimetara koja je presvučena fotoosjetljivim slojem. Njenim osvjetljavanjem preko pozitiva i naknadnim razvijanjem dobija se tiskovna forma. Prednosti ofsetnog tiska u odnosu na druge tehnike tiska:
visoka kvaliteta slike, brza i laka izrada tiskovne forme, dug životni vijek tiskovne forme (kod višeslojnih metalnih ploča) i niski troškovi (jeftiniji način izrade visoko kvalitetnog tiska u velikim količinama).

Digitalni tisak

Tisak se ostvaruje bez materijalnih prijenosnika informacija kao što su tiskarski slog, film i tiskovna forma. Elektroničko računalo služi za unos i upis informacije, oblikovanje teksta, obradbu usnimljenoga slikovnog materijala kao što su crteži, fotografije i dr., odvajanje i korigiranje boje, integraciju i prijelom teksta i slika u kompletnu stranicu te izravno uključivanje tako obrađenih informacija u tisak (tzv. CTP-postupak, od engl. Computer to Print). Tiska se na papir, foliju ili koju drugu prikladnu tiskovnu podlogu s pomoću tiskarskog uređaja kojim izravno upravlja računalo. Za manje formate i manje naklade to može biti laserski ili koji drugi pisač povezan s računalom, a za veće formate i naklade digitalni tiskarski stroj.

UV tisak

UV tisak je oblik digitalnog tiska koji koristi ultraljubičasta svjetla za sušenje ili liječenje tinte dok se tiska. Kao što pisač distribuira tintu na površinu materijala (nazvanu “podloga”), posebno dizajnirane UV svjetiljke prate se iza sebe, stvrdnjavaju – ili se suše – tintom odmah. UV otvrdnute boje su otporne na vremenske uvjete i nude povećanu otpornost na izbljeđivanje. Ovaj proces sušenja je ekološki prihvatljiviji jer proizvodi malo VOC-a, mirisa i topline. UV otvrdnjavanje također omogućuje korištenje plošnog pisača s netradicionalnim materijalima kao što su akril ili aluminij.

CNC obrada

Grafička obrada